Diamantclub Antwerpen. Pelikaanstraat 62, 7de verdieping - Bureel 73, 2018 Antwerpen
+32 (0)3 232 00 75

Wat is een conflictdiamant?

Net zoals veel andere industrieën in de wereld is de diamantindustrie uitgegroeid tot een wereldwijde gemeenschap. In de afgelopen 10 tot 15 jaar werd de aandacht terecht gevestigd op de alarmerende realiteit in bepaalde werelddelen waar diamanten gedolven wordt.

Met conflictdiamanten (ook wel oorlogsdiamanten of bloeddiamanten genoemd) bedoelt men diamanten afkomstig uit de regio’s die bestuurd worden door groepen die zich afzetten tegen legitieme regeringen. Door de macht die deze groepen hanteren, kan geld dat vergaard wordt door de verkoop van diamanten uit deze regio's, vaak gebruikt worden voor de financiering van militair geweld en schendingen van de mensenrechten. Vandaar de term "conflictdiamanten”.

Vroeger was het merendeel van de diamanten uit conflictgebieden afkomstig uit Afrikaanse landen met instabiele regeringen, zoals Angola, Liberia en Sierra Leone.

De strijd tegen conflictdiamanten

De internationale gemeenschap heeft de verkoop en aankoop van diamanten uit conflictgebieden veroordeeld naar aanleiding van hun potentieel om geweld te financieren. In 2000 werd de World Diamond Council opgericht in Antwerpen. Deze Raad, samen met de Verenigde Naties, heeft het zogenaamde Kimberley Process Certification Scheme (KCPS) ontwikkeld. Deze is genoemd naar een beroemde diamantmijn en stad in Zuid-Afrika.

De KCPS legt een internationaal systeem vast voor de identificatie dat bedoeld is om de verkoop van conflictdiamanten te ontmoedigen. Diamanten die op deze manier zijn gecertificeerd bieden de koper een garantie aan dat de stenen niet afkomstig zijn uit een gebied dat het geld zou kunnen gebruiken om schendingen van de mensenrechten of militair geweld te financieren. De KCPS wordt vandaag al door 75 landen erkend.

Tot nu toe hebben deze inspanningen de instroom van de diamanten uit conflictgebieden in de markt aanzienlijk doen dalen. Een bijkomend voordeel is dat de strijd tegen conflictdiamanten in de desbetreffende, door oorlog verscheurde regio's, ervoor gezorgd heeft dat de aan- en verkoop van legale diamanten is gestegen.

Contacteer Ons
VANDAAG
jadiam@skynet.be

Verkoop Van Uw Diamanten

Zorg dat u de juiste prijs krijgt en verkoop uw diamanten in Antwerpen

Meer
Certification
Connect with us
Contact
Address: Diamantclub Antwerpen. Pelikaanstraat 62, 7de verdieping - Bureel 73, 2018 Antwerpen
Tel: +32 (0)3 232 00 75
Email: jadiam@skynet.be
Ja-Diam bedient trots haar klanten vanuit haar kantoor in het Antwerpse diamant district.
Zoekmachine Optimalisatie door WSI